FAQ
In principe niet. Wij werken al jarenlang samen met een licht- en geluidsbedrijf en huren dit in bij optredens waar nog geen licht en geluid aanwezig is. Daarnaast hebben we contacten met allerlei andere licht- en geluidsbedrijven, mocht ons vaste licht- en geluidsbedrijf niet kunnen.
Wij nemen normaliter twee simpele racks met podiumlampen mee, die aan weerszijden van het podium komen te staan. Zo staat de band goed in het licht. Mocht je meer of bijzondere lichtwensen hebben, neem dan contact met ons op.
Ja, onze geluidsman zal in de pauze muziek draaien, zodat de sfeer niet inzakt.
Ja, dat is mogelijk. Neem daarvoor deze muziek op de dag zelf mee. Het beste is als je de muziek als WAV-files op een usb-stick meeneemt (mp3 kan ook, maar dan kan de geluidskwaliteit minder zijn) of dat je een eigen geluidsdrager met mediaspeler (bijvoorbeeld een mobiele telefoon met een spotifylijst) meeneemt. Via een kabel of bluetooth kan die dan worden gekoppeld aan de geluidsapparatuur. Onze geluidsman zal zorgen dat de muziek in onze pauzes wordt gedraaid.
Wij gaan uit van een minimale ruimte van 25 vierkante meter. Minder kan soms ook, afhankelijk van de vorm van het podium. Op een podium van 6 meter lang en 4 meter diep passen we bijvoorbeeld nét aan. Maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de bewegingsruimte, dus als je ons ook wat meer wil zien swingen, dan is een groter podium aan te raden.
Wij sturen al onze potentiële opdrachtgevers onze checklist voor optreedlocaties, waarin, naast de minimale podiumruimte, ook alle andere wensen staan die wij hebben met betrekking tot de optreedlocatie.
We gaan normaliter uit van ongeveer 2,5 uur voor opbouwen en soundchecken in een lege ruimte. Dat is de tijd die het geluidsbedrijf nodig heeft om licht- en geluidsapparatuur op te stellen en de tijd die wij zelf nodig hebben om alle instrumenten klaar te zetten en te soundchecken. Die soundcheck is nodig om ervoor te zorgen dat het podiumgeluid goed is, zodat iedereen zichzelf en de anderen goed hoort.
Wij sturen al onze potentiële opdrachtgevers onze checklist voor optreedlocaties, waarin, naast de minimale opbouw- en soundchecktijd, ook alle andere wensen die wij hebben met betrekking tot de optreedlocatie.
De checklist is meer bedoeld om te voorkomen dat we op het moment zelf voor verrassingen komen te staan. We zullen dus altijd proberen om er samen uit te komen en oplossingen te zoeken voor eventuele problemen, zodat het optreden toch door kan gaan. Geef het dus altijd aan als er iets speciaals is (bijvoorbeeld een (te) klein of onverhoogd podium, lastige laad- en losvoorzieningen, een moeilijke tijdsplanning, et cetera). Dan gaan wij kijken of en hoe we er toch een mouw aan kunnen passen!
Als je ons je wensen stuurt, houden we daar altijd rekening mee. We zullen nooit nummers spelen waar jij als opdrachtgever een hekel aan hebt. En we zullen zoveel mogelijk nummers spelen die je graag wil horen!
Ja, dat kan. We zullen altijd proberen dat voor je in te studeren. Hou er rekening mee dat bij zo’n nummer altijd nog een blazersarrangement geschreven zal moeten worden en dat we het vervolgens nog zullen moeten instuderen. Daar kan wat tijd overheen gaan. Dus geef je verzoek op tijd aan!
Tot nu toe is het ons nog altijd gelukt om verzoeknummers in te studeren, maar we moeten een voorbehoud maken: het zou kunnen zijn dat een nummer echt niet bij ons past of gewoonweg te lastig is om in de tijd die ervoor staat nog te arrangeren of in te studeren. Het maakt nogal een verschil of je gevraagd wordt om Bohemian Rhapsody in te studeren of Lief Klein Konijntje Had Een Vliegje Op Z’n Neus, om maar twee voorbeelden te noemen.
Je kunt altijd een poging wagen, maar in principe niet. De sets muziek leggen wij van te voren vast. Dit heeft verschillende redenen. Eén van de redenen is dat wij de sets zo goed op kunnen bouwen: rustig beginnen en eindigen met de grote hitkneiters waarbij alle voetjes van de vloer gaan! Een andere reden is dat het met elf bandleden geen doen is om spontaan verzoeknummers te gaan improviseren. De blazerspartijen zijn volledig op elkaar afgestemd, dat is dan ook de reden dat de blazers van bladmuziek spelen.
Maar hee, het zou zo kunnen zijn dat het nummer dat je wil aanvragen toevallig in ons repertoire of, sterker nog, in de set zit. Dus je weet maar nooit!
Wij sturen na het optreden een factuur met het afgesproken bedrag, met het verzoek deze binnen 4 weken te voldoen. De factuur is exclusief btw omdat de vereniging THUNK! niet btw-plichtig is. Wij zijn in het bezit van een inhoudingsplichtigenverklaring van de Belastingdienst: op verzoek kunnen wij deze sturen.
Nee, niet altijd. Wij zijn een vereniging, wat betekent dat THUNK! voor ons een hobby is. Elk van ons heeft naast THUNK! een gewone baan als loonslaaf en andere verplichtingen. Veel van ons zitten naast THUNK! ook in andere bands of muziekgezelschappen. Maar we houden van optreden en zullen er dan ook altijd alles aan doen om de band bij elkaar te krijgen! We bestaan al sinds 2007 en hebben inmiddels dus ook een grote flexibele schil van invallers om ons heen opgebouwd. Het kan dus zijn dat er bij het optreden wat invallers op het podium staan. Wij zullen er altijd voor zorgen dat dat niets af zal doen aan de kwaliteit! En mocht één van onze zangeressen niet kunnen, dan zullen we daarover altijd met je in gesprek gaan, want wij begrijpen het belang van de zangeressen voor het complete bandplaatje.
Ja hoor, dat kan! Als we een open optreden gepland hebben staan, dan ben je natuurlijk altijd welkom om deel te nemen aan ons publiek. En als dat niet zo is, of je kan dan net niet, dan ben je ook altijd welkom om een keertje op onze repetitie te komen kijken. Wij repeteren op donderdagavonden in Malden (onder Nijmegen). De ervaring leert dat je aan een half uurtje wel genoeg hebt om een goede indruk van ons te krijgen.
Dat ligt er een beetje aan. In principe kun je met ons veel kanten uit. Zo verzorgden we al eens de muziek voor een Biercantus/Bierfest (Vierlingsbeek, 2017/2018), speelden een set met alleen maar funk-nummers (Bevrijdingsdag Wageningen, 2019), een set alleen maar hits uit de ’00s en ’10s (Amsterdam, 2015) en een ‘senioren-set’ met jaren ’60-’70-nummers en veel Nederlandstalig (Tilburg, 2022). Ook traden we ooit samen op met het Nijmeegs studentenharmonieorkest QHarmony (Nijmegen, 2014). Kortom, wil je bijvoorbeeld een ’60s/’70s-party? Of juist een ’80s/’90s-party? Of misschien een set met alleen maar disco, soul en funk? Zoek je een band om jouw koor te begeleiden voor een speciaal optreden? Vraag het ons gewoon, dan zullen we kijken naar de mogelijkheden!
Ach, het beestje moest ooit een naam hebben en we hebben heftige discussies hebben gevoerd over wat die naam moest worden. Onze toenmalige tenorsaxofonist kwam toen met de naam Thunk op de proppen. Het komt van jazz-pianist Thelonious Monk, die door zijn vrouw altijd Melodious Thunk werd genoemd. THUNK! vonden we wel een grappig woord, lekker kort en krachtig, dus daar kozen we toen voor.
Het klinkt een beetje als dat geluidje wat je vroeger altijd bij Windows hoorde als de boel vastliep.
En het rijmt op ‘funk’ en dat vinden we leuk om te spelen.
Dus dat.